RSS

6th International IT Meeting, Munich, Germany : Departure Day

24 Jun

Seperti mana diberitahu oleh my bos pada Jan 2012, sy dijemput untuk menghadiri 6th International IT Meeting yang akan di diadakan di Global Headquarters untuk Rohde & Schwarz di Munich, Germany. Meeting ini dijangka dihadiri oleh semua local IT yang dipilih dari pelbagai negara masing2 dan sy dipilih bagi mewakili Rohde & Schwarz Malaysia..

Sy ingin menceritakan serba sedikit pengalaman sy ke Munich, Germany. Ini adalah kerana, ini merupakan salah satu kenangan terbesar dalam hidup sy dan sy rs terpanggil untuk menceritakan pengalaman ini buat anak2 sy nanti kelak andai blog ini masih lagi available to open.. hehe

Wahai anak2 ku,( cehhh mcm dah ada anak betul2 je)..papa dulu pernah samapai di Munich, Germany. Berikut merupakan cerita tersebut.. Dengar ye wahai anak2 ku sekalian..

The Story begin…..Episode 1.. HEHE

Sy bertolak ke KLIA awal 9 mlm walaupun masa berlepas ialah pada jam 2 pagi. Ini bagi mengelakkan kesesakan / kelam kabut untuk membuat check in. Sebelum berlepas sempat juga ber posing dengan adik perempuan sy di hadapan pintu masuk di KLIA. hehe

Sy berlepas ke Dubai International Airport sblm transsited ke Munich Germany. Ini adalah kerana tiada Penerbangan terus dari Malaysia ke Munich. Bgs juga, dlm ms sama sempat singgah di Dubai.. Dengan menaiki kapal terbang Emirates, perjalanan ke Dubai mengambil masa 7 jam. Dlm perjalanan, sy sempat berkenalan dengan seseorang di sebelah sy yg berasal dari Libya.. sepanjang perjalanan tidak putus2 mulutnya kumat kamit dan sy mendengar dia membaca al-quran.. Allahuakbar!! Terasa segan pula sy dengan nya, kerana kebanyakkan masa sy kat atas tu dihabiskn dengan tidur2 ayam dan santap mknn yg dihidangkan.. MasyaAllah..

Sy tiba di Dubai kira2 jam 4 pagi waktu Dubai.. Alhamdulillah, sempat juga solat Subuh di situ kerana Subuh di Dubai ialah 3.50 pagi. Penukaran kapal terbang mengambil ms 3 jam untuk meneruskan perjalanan seterusnya. Dlm masa menunggu itu, sempat juga sy pusing2 di sekitar Dubai Airport. Ramai org dari pelbagai bangsa didunia dpt dilihat. Maklumlah Dubai Airport merupakan HUB Airport yg menghubungkan 6 continental (Benua). Kebanyakan penumpang yg ada di Dubai ini ialah dari Euro. Disinilah sy terpegun dengan ciptaan Allah yg maha Esa yang menciptakan manusia dengan pelbagai bentuk, dan paras rupa, namun mempunyai organ dalaman yg sama. Sy duduk di kerusi menunggu sambil memerhati org disekeliling, ada dari Euro, ada dari Asia, ada dari Russia. Memamng dah lumrah diri sy, yg agak suka menyapa, terutama org yg duduk di sebelah sy, saya sempat berkenalan dengan org dari Euro, Pakistan, Turki, Russia, Poland, South Africa.. hehe mereka mmg x kedekut dengan senyuman.. mereka juga mesra..😀

Sempat jalan2 di sekitar Dubai Airport

Perjalanan diteruskan ke Munich, Germany. Kali ini sy lagi sekali bersyukur kerana kenderaan yg akan saya naiki ini merupakan salah satu kenderaan yg tercanggih dan terbesar pernah dicipta oleh manusia iaitu Airbus A380-800 iaitu kapal terbang penumpang yg besar dan tercanggih. Sy terpegun melihat kapal terbang yg besar ini yg mempunyai 4 buah engine, dan 2 tingkat. Memang ramai penumpangnya.. Kerusi yg sy duduk juga amat selesa dan mempunyai rangkaian Multimedia yg canggih seperti menonton movie, music, phone satelite, dan yg paling sy suka melihat camera LIVE dari luar kapal terbang.. hehe

Besar nya kapal terbang ni

Sepanjang perjalanan ke Munich, kami dihidangkan dengan makanan dan minuman HALAL berperingkat iaitu breakfast dan Lunch time. Sy duduk di tempat Business class setelah seseorg yg memohon untuk tukar tmpt duduk di tmpt sy kerana dia membawa keluarga dan ingin duduk bersama keluarga. Maka sy dengan jelas dpt melihat bagaimana operasi A380-800 beroperasi. sy dpt lihat siapakah Pilot nya, kerana sy duduk btol2 berhampiran dengan Kokpit Pilot. Ini satu keistimewaan yg sy nikmati.. Sy jugasempat berkenalan dengan Joseph yg duduk disebelah sy, memang dia seorg yg ramah dan mesra.

Peramugari dan Anak kapal sedang bertungkus lumus

Duduk di tepi tingkap

Breakfast : Traditional Arabic

Lunch Time : Beef with sayur

Bergambar dengan Joseph, warga German yg baru balik dari Tokyo. Memang mesra dan ramah mamat ni..

Perjalanan ke Munich mengambil ms 7 jam juga dari Dubai Airport. Sampai sahaja di lapangan terbang, sempat juga sy merekodkan video mendarat kapal terbang kami secara LIVE yg dpt dilihat dr screen multimedia di kerusi..Sy bersyukur kerana dapat sampai di negara German ini. Alhamdulillah, di sini cuaca nya sejuk, sekali pun matahari terang. Kini cuacanya ialah SUMMER.

Setelah mengambil Luggage, terus sahaja sy membeli tiket ke hotel yg terletak di Ostbahnhof.Sy membeli tiket seminggu yg berharga Euro 40, dan saya boleh bebas bergerak ke destinasi yg ditetapkan tanpa perlu membeli tiket baru.
Perjalanan ke hotel di Ostbahnhof dari Munich Airport mengambil masa 30 minit dengan Train. Train ia juga laju dan mengkagumkan sy. Sy menginap di Hotel Stadt Rosenheim, Munich Germany.

Tiket sepanjang di Munich, Germany


Hotel penginapan – Hotel Stadt Rosenheim, Munich Germany

 
Leave a comment

Posted by on June 24, 2012 in Uncategorized

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: